Cross Road

 
left: existing dwelling - footprint                           middle: square footprint                               right: split volume footprint

left: existing dwelling - footprint middle: square footprint right: split volume footprint

Cross Road

Cross Road, Bushey is located within an area of greenbelt and centres along the main road from London to Watford. It is a cul-de-sal bookended by trees. The site sharply falls towards the north where an old surgery is currently located. The existing building is set back from the street behind the building line, established by the neigbouring houses.

 
 

Analysing the scale and massing of the properties along Cross Road has informed the design process for the proposed dwelling. Many of the properties had rear extensions added to them. In order to take full advantage of the location and views afforded to the site we have taken influence from these extensions, by splitting the volume of the house it to two and allowing each half to have subtly different orientation and allowing one half to protrude beyond the other. This allows light to enter deep into the building and makes the most of the views over the green belt. On the front the split massing picks up on the bay windows prevalent along the street.

site Location Map (site indicated in red)

site Location Map (site indicated in red)

 
initial concept sketch of rear elevation

initial concept sketch of rear elevation

Due to the topography of the site and the desire to provide off-street parking we are proposing a lower ground floor partially set into the slop of the site. The lower ground floor houses an integrated garage for one car and additional space for a car to be parked on the driveway. It also includes a guest bedroom, gym and storage space. The main entrance will be through the lower ground floor, with a partially sunken garden in-front of the entrance.

The main living area is located on the ground floor and includes an open plan kitchen, dining and lounge, a playroom, office, utility room and bootroom. The ground floor has been arranged so that the open plan living area is located at the rear of the house to take advantage of the relationship with the garden and the views over the adjacent fields.

The first floor includes four bedrooms with adjoining en-suites. Bay Window

 
0019-EDA-Cross-Road-8.jpg
 
physical model of front courtyard

physical model of front courtyard

physical model of front courtyard

physical model of front courtyard

 

A rooflight is proposed between the two main volumes of the house to allow light deep into the plan. There will also be rooflight above the bathrooms.

0019-EDA-Cross-Road-6.jpg
 
view from the south looking up Cross Road

view from the south looking up Cross Road

The condition and layout of the existing dwelling is not suitable for a growing family. The proposals seek to provide both a permanent family dwelling as well as a contextually appropriate addition to the street.

The massing of the proposed dwelling has been Carefully considered in order to have minimal impact on surrounding properties and gardens. The proposed materials have been chosen to create a contemporary dwelling whilst sitting comfortably within the rhythm of the street.

The proposal is well considered and will be thoughtfully detailed, retaining the character of Cross Road yet adding a contemporary and appropriate design response within the surrounding context.